Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης στο Δήμο Καλλιθέας στις 19 Απριλίου 2024 στα πλαίσια των Ευρωπαϊκού προγράμματος European Local Citizens

Με αφορμή τη διεθνή συνάντηση του προγράμματος European Local Citizens, γέμισε παιδικές φωνές και παρουσίες η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024. Το τμήμα Προγραμματισμού και Σχεδιασμού του Δήμου Καλλιθέας οργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα του προγράμματος στο οποίο ο Δήμος μας ηγείται ως επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού εταιρικού σχήματος από 6 χώρες.

Στο πρόγραμμα «European Local Citizens» εκτός της Καλλιθέας που είναι ο επικεφαλής εταίρος συμμετέχουν επίσης η Ένωση Τοπικών Αρχών της Ουγγαρίας (TOOSZ), η Ένωση Κομητειών (counties) της Ρουμανίας (UNJR), η Κοινοπολιτεία της Ribera Baixa (Ισπανία) το Ίδρυμα Πανίκος Χατζηχαμπής (Κύπρος) και ο οργανισμός EducPro (Πορτογαλία).

Το πρόγραμμα προωθεί τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των τριάντα χρόνων από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εστιάζοντας στη σημασία της ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη και αποτελεί μέρος του μαθητικού φεστιβάλ του Δήμου Καλλιθέας.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, υποδέχτηκε τους εταίρους του προγράμματος στο δημαρχείο της πόλης και τόνισε ότι «μας ενώνει ένας κοινός σκοπός: Να υπογραμμίσουμε ότι μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορούμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και τη δικαιοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλους τους πολίτες».

Η Αντιδήμαρχος , Αθηνά Εξάρχου, μίλησε για την ισότητα φύλων και υπογράμμισε ότι «τα φυλετικά στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα στις κουλτούρες μας και αποτελούν βασική αιτία φυλετικών ανισοτήτων» και παρουσίασε το έργο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου.

Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής του Μαθητικού Φεστιβάλ Θεολογία και Στέλλα Γεωργίου μίλησαν για τη σημασία και τις δράσεις του Φεστιβάλ του Δήμου Καλλιθέας ενώ μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις, για την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβάνονται μέσα από το σχολείο αλλά και τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εταίρους του προγράμματος και να ανταλλάξουν απόψεις και παραδείγματα από τις δικές τους χώρες. Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους εταίρους με βάση όσα τα παιδιά παρουσίασαν αλλά και γενικότερα για τη σημασία της ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωπαϊκών εκλογών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι εταίροι του προγράμματος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη παρουσία του Αντιδημάρχου Ιωάννη Εμιρζά , της Αντιδημάρχου Αθηνάς Εξάρχου και του Αντιδημάρχου Νικόλαου Ηλιάδη και τους εκπροσώπους του τμήματος Προγραμματισμού και Σχεδιασμού του Δήμου Καλλιθέας, το προϊστάμενο κ. Ανδρέα Θεολόγου και την υπάλληλο του τμήματος Βασιλική Τζουμάκα .

«Η παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνει την αφοσίωσή μας στις κοινές αξίες και την κοινή μας αναζήτηση για μια περισσότερο ενωμένη Ευρώπη», σημείωσε ο Δήμαρχος Καλλιθέας απευθυνόμενος προς τους εταίρους ανάμεσα στους οποίους συμμετείχαν δήμαρχοι από 3 πόλεις της Ουγγαρίας και της Ισπανίας και υψηλόβαθμα στελέχη δημοτικών αρχών από όλες τις χώρες.