Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης στο Δήμο Καλλιθέας στις 18 Απριλίου 2024 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Active Cities for EU

Στο Δήμο Καλλιθέας και στο χώρο του δημοτικού ωδείου «Οδυσσέας Δημητριάδης» υποδέχτηκε η δημοτική αρχή τους εταίρους του προγράμματος «Active Cities for EU» στις 18 Απριλίου 2024. Το τμήμα Προγραμματισμού και Σχεδιασμού του Δήμου Καλλιθέας οργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα του προγράμματος στο οποίο ο Δήμος μας ηγείται ως επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού εταιρικού σχήματος από 5 χώρες.

Στο πρόγραμμα «Active Cities for EU» εκτός της Καλλιθέας που είναι ο επικεφαλής εταίρος συμμετέχουν επίσης η Ένωση Τοπικών Αρχών της Ουγγαρίας (TOOSZ), η Ένωση Κομητειών (counties) της Ρουμανίας (UNJR), ο Δήμος της Xativa (Ισπανία) και η Ένωση Αστικών Δήμων της Σλοβενίας (ZMOS).

Το πρόγραμμα εστιάζει στις δημόσιες διαβουλεύσεις και τη σημασία τους για τη συμμετοχή των πολιτών στην τοπική διακυβέρνηση και αναζητά τρόπους ενίσχυσης του ρόλου τους στην λήψη αποφάσεων.

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Ιωάννης Εμιρζάς καλωσόρισε εκ μέρους του δήμου Καλλιθέας τους συμμετέχοντες και παρουσίασε το πλαίσιο και τη λειτουργία της Επιτροπής Δημόσιας Διαβούλευσης, καθώς και το σημαντικό έργο που αυτή επιτελεί ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου.

Ο κ. Εμιρζάς αναφέρθηκε εκτενώς στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής μελέτης και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποδέχεται περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. «Στη διαβούλευση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 πολίτες και οι παρατηρήσεις τους μεταφέρθηκαν στις υπηρεσίες οι οποίες τις ενσωμάτωσαν στον τελικό σχεδιασμό» ανέφερε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος.

Στη συνέχεια οι εταίροι του προγράμματος αντάλλαξαν απόψεις για τις εμπειρίες τους στην υλοποίηση δημόσιων διαβουλεύσεων στη χώρα τους και την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών σε αυτές στη διάρκεια ενός διαδραστικού εργαστηρίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκε στους εταίρους ρεσιτάλ πιάνου με έργα Φρεντερίκ Σοπέν και Σεργκέι Ραχμάνινοφ, υπο τηγ διεύθυνση της καθηγήτριας πιάνου κας. Παπαδοπούλου Άντζελας.

Τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια της συνάντησης όπου ο κ. Εμιρζάς δήλωσε: «Η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί θεμέλιο για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο. Μέσα από τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του προγράμματος αναζητούμε νέους τρόπους να εμπλέξουμε τους πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να ακούσουμε τη φωνή τους και να τη δυναμώσουμε. Ως δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί τους».

Στη συνέχεια οι εταίροι επισκέφτηκαν την πλατεία Συντάγματος και ξεναγήθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ τους παρατέθηκε δείπνο σε εστιατόριο της Καλλιθέας, με τη παρουσία του Δημάρχου Κώστα Ασκούνη , της Αντιδημάρχου Αθηνάς Εξάρχου και του Αντιδημάρχου Ιωάννη Εμιρζά, της διευθύντριας Διοικητικών Υπηρεσιών κας. Πολυξένης Παρίδου , της διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσίων κας. Κατερίνας Παπασπύρου , του προϊστάμενου του τμήματός Προγραμματισμού και Σχεδιασμού κ. Ανδρέα Θεολόγου και την υπάλληλο του τμήματος κας. Βασιλική Τζουμάκα , οπου οι εταίροι παρακολούθησαν και μυήθηκαν στους παραδοσιακούς χορούς με την παρουσία της χορευτικής ομάδας της Εταιρείας Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ».

Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Ασκούνης αλλά και οι αντιδήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με υψηλόβαθμα στελέχη δημοτικών αρχών από όλες τις χώρες, για τα θέματα των δημοσίων διαβουλεύσεων, για τις προτεραιότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο