Εκδήλωση στη Βουδαπέστη στο πλαίσιο του προγράμματος “Active Cities for EU” – «Αστικές Αναπλάσεις και δημόσιες διαβουλεύσεις»

Η τρίτη εκδήλωση του προγράμματος Active Cities for EU διοργανώθηκε από την Ένωση Τοπικών Αρχών της Ουγγαρίας (TOOSZ) στη Βουδαπέστη, στις 18 Μαΐου 2023, με τίτλο: Δημόσιες διαβουλεύσεις για την αστική ανάπλαση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης TOOSZ και παρευρέθηκαν όλοι οι συνεργάτες του προγράμματος καθώς και μέλη του προσωπικού της TOOSZ.
Συμμετείχαν συνολικά 36 άτομα, από 6 χώρες, 15 άνδρες και 21 γυναίκες.

Ο κ. Ferenc Gyergyák Γενικός Γραμματέας της TOOSZ καλωσόρισε τους συμμετέχοντες ενώ ο κ. Gergely Csiga Αντιδήμαρχος της Βουδαπέστης XIII (δήμος της πόλης της Βουδαπέστης) παρουσίασε λεπτομερή παραδείγματα συμμετοχικού προϋπολογισμού και τους τρόπους με τους οποίους ο δήμος ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου με την κ. Ιφιγένεια Φωλίδου και την κ. Ελπίδα Τσαγκάρη παρουσίασαν εκ μέρους του Δήμου Καλλιθέας τις σημαντικότερες αστικές αναπλάσεις που υλοποιούνται στο δήμο και πώς αυτές συνδέουν λειτουργικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το κέντρο του δήμου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ενισχύεται θεσμικά η συμμετοχή των πολιτών σε δημόσιες διαβουλεύσεις.

Η κ. Ivana Štrkalj, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας της Ένωσης Δήμων της Σλοβενίας (ZMOS) εξήγησε πώς οι Ολοκληρωμένες Εδαφικές Επενδύσεις υποστηρίζουν μια σειρά από έργα στη Σλοβενία και ανέφερε το παράδειγμα του Δήμου Koper που διεξάγει δημόσιες διαβουλεύσεις για την ανάπτυξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (SUMPS) τα οποία περιλαμβάνουν επίσης έργα συμμετοχικής κατάρτισης προϋπολογισμού την εφαρμογή των οποίων οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

Ο κ. Sorin Munteanu, γενικός διευθυντής της Ένωσης Κομητειών της Ρουμανίας (UNCJR) εστίασε στον ορισμό της αστικής ανάπλασης και στο παράδειγμα του Ιασίου, το οποίο προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας ανάπλαση του κέντρου του – με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, που αν και ιδιαίτερα επιτυχής κόστισε στον δήμαρχο την επανεκλογή του καθώς δεν συμβουλεύτηκε τους κατοίκους της πόλης του πριν από την εφαρμογή.

Η κ. Soledat Colomer Belda, ειδική σε θέματα νεολαίας μίλησε για το πώς η Xativa χρησιμοποιεί τον συμμετοχικό προϋπολογισμό για να επιλέξει έργα αστικής ανάπλασης και υποδομές που ενδιαφέρουν τους πολίτες και πώς συλλέγει και αξιολογεί προτάσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες συμμετοχής και διασφαλίζουν τη συμμετοχή των κατοίκων σε όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην ενεργοποίηση των πολιτών, αλλά και την ισορροπία που πρέπει να διασφαλιστεί μεταξύ επιθυμιών/αναγκών και ρεαλιστικών δυνατοτήτων/χρηματοδότησης.

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Xativa τον Ιούλιο.