Εκδήλωση στην Καλλιθέα στο πλαίσιο του προγράμματος “Active Cities for EU” «Πράσινη κινητικότητα & δημόσιες διαβουλεύσεις»

«Η δημιουργία ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για κάθε πόλη και η Ευρώπη κάνει σημαντικά βήματα για την καθιέρωσή του». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Κάρναβος άνοιξε την εκδήλωση για την πράσινη κινητικότητα και τις δημόσιες διαβουλεύσεις, που πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα, στις 21 Απριλίου 2023.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Active Cities for EU, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκτυο Πόλεων με τη συμμετοχή τοπικών αρχών από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Ο κ. Κάρναβος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στις εγκαταστάσεις της ΠΕΑΝ, ενός ιστορικού κτιρίου που φιλοξένησε την αντιστασιακή ομάδα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Αθήνας, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον Δήμαρχο, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιώργος Κυριακόπουλος και ο κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών Τεχνικών Υπηρεσιών κα Ιφιγένεια Φολίδου, παρουσίασε μερικές από τις βέλτιστες πρακτικές που ανέπτυξε ο Δήμος Καλλιθέας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαβουλεύσεις των έργων βιώσιμης κινητικότητας, συνδυάζοντας τη φυσική με την ψηφιακή συμμετοχή ανάλογα με τις διαφορετικές ομάδες-στόχους. «Ο κύριος στόχος της βιώσιμης κινητικότητας είναι η μετάβαση από τις «Μεταφορές» στην «Προσβασιμότητα», σημείωσε η κα. Φωλίδου.

70 πόλεις, από τις περίπου 300 πόλεις της Ουγγαρίας έχουν τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ο κ. Jenő Schmidt , Πρόεδρος της Ένωσης Τοπικών Αρχών της Ουγγαρίας (TÖOSZ) και Δήμαρχος της πόλης Tab, ο οποίος παρουσίασε τις προσπάθειες για βιώσιμες λύσεις μεταφορών σε τοπικό επίπεδο στην Ουγγαρία. Ο κ. Schmidt εστίασε στην ενεργειακή κρίση και υπογράμμισε ότι το τραμ είναι η πιο καθαρή λύση στις μέρες μας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η κ. Ottilia Győri Δήμαρχος της πόλης Budakeszi και Πρόεδρος του Τμήματος Γυναικών Δημάρχων της TÖOSZ,

Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρόκειται να γίνουν ηλεκτρικά -κάποιες πόλεις είναι ήδη- εξήγησε ο κ. Sorin Munteanu , γενικός διευθυντής της Ένωση Κομητειών (counties) της Ρουμανίας (UNCJR). Ο κ. Munteanu παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι δημόσιες διαβουλεύσεις στη Ρουμανία τόσο ως νομική υποχρέωση αλλά και ως μέρος της μεθοδολογίας του Στρατηγικού Σχεδιασμού και τον ρόλο που διαδραματίζουν οργανώσεις όπως η UNCJR στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Η κ. Alexandra Boluda από το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου της Xativa και η κ. Teresa Espi από τη ΜΚΟ XATΙVA, που υποστηρίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες, παρουσίασαν το έργο των δύο οργανώσεων για την παρακίνηση νέων και γυναικών να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Miran Košpenda , ανώτερος σύμβουλος της Ένωσης Αστικών Δήμων Σλοβενίας (ZMOS), εστίασε στις Ολοκληρωμένες Εδαφικές Επενδύσεις και στον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται οι δημόσιες διαβουλεύσεις στην ανάπτυξη των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (SUMPS) σε κάθε πόλη. Ο κ. Košpenda αναφέρθηκε επίσης σε παραδείγματα από διάφορες πόλεις της Σλοβενίας που υλοποιούν έργα αστικής κινητικότητας στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Εδαφικών Επενδύσεων.

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπάρχουν στις δημόσιες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του σχεδιασμού της πολιτικής βιώσιμης κινητικότητας και οι εταίροι ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να συναντηθούν ξανά στη Βουδαπέστη τον Μάιο.