ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΑΙΤΗΣΗΣ

Ο Ι.Ν.Μ.Σ. Καλλιθέας (Ν.Π.Δ.Δ.) κατέθεσε την 10 Οκτωβρίου 2022 στο Εφετείο Αθηνών (Εκουσία Δικαιοδοσία) την υπό ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2022 αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 825 ΚΠολΔ, Γ.Α.Κ. 7664/2022 και Ε.Α.Κ. 1052/2022, της οποίας δικάσιμος ορίσθηκε η 21.03.2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 11.00 π.μ. στο ακροατήριο του Εφετείου Αθηνών, Τμήμα Δημόσιο Τριμελές, αίθουσα Α1 (Ισόγειο), αριθμός πινακίου 14, με την οποία ζητεί να γίνει δεκτή η ως άνω αίτησή του σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής, της οποίας το αιτητικό έχει επί λέξει ως ακολούθως:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του Ι. Ν.

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να γίνει δεκτή η παρούσα.
Να αποφανθεί το Δικαστήριο Σας ότι η βούληση της διαθέτιδας Ε. συζ.Δ. Φ., το γένος Α.Κ., αποβιωσάσης την 6.12.1968 στην Καλλιθέα Αθηνών, όπως αυτή διατυπώθηκε στην υπό ημερομηνία 22 Ιουλίου 1967 ιδιόγραφη διαθήκη της, η οποία (διαθήκη) δημοσιεύθηκε την 9 Ιανουαρίου 1969 όπως προκύπτει από το υπ’ αριθ. 150/69 πρακτικό συνεδριάσεως του ΜΠΑ με την οποία η ανωτέρω κληρονομούμενη κατέλιπε κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής στον Ι.Ν.Μ.Σ. Καλλιθέας το επί των οδών Μ. 13-15 και Η. 63 στην Καλλιθέα ακίνητό της (οικία) η οποία περιλάμβανε μία ημιτριώροφη οικία στον ισόγειο όροφο της οποίας υπήρχε κατάστημα, δύο δωμάτια, κουζίνα και αποχωρητήριο, στον άνω όροφο υπήρχαν τρία δωμάτια, χωλ, κουζίνα και αποχωρητήριο και στον υπόγειο όροφο αποθήκη ανήκουσα στο κατάστημα, είχε ανεγερθεί σε οικόπεδο εκτάσεως μέτρων τετραγωνικών 240,55 πλέον ή έλαττον, εντός σχεδίου πόλεως και εκτός (τότε) κτηματογραφημένης ζώνης, στην θέση «Περώνια» ή «Αγία Ελεούσα», παρά τον Ι.Ν.Μ.Σ. Καλλιθέας και στην συμβολή των οδών Η. και Μ., όπως ειδικότερα περιγράφεται στην υπ’ αριθ. 4816/25.06.1969 Δήλωση Αποδοχή; Κληρονομίας του Συμβολαιογράφου Αθηνών Λ. Γ. Χ. και στην παρούσα αίτηση ως άνω και τα στοιχεία τους προκύπτουν από τα τηρούμενα Κτηματογραφικά Φύλλα του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, έχουσα (η βούληση της διαθέτιδας) επί λέξει ως εξής: «προς τον αποκλειστικόν σκοπόν ίνα μετά την καλήν συντήρησιν αυτής, ούσης αναπαλλοτριώτου, τα προκύπτοντα εισοδήματα διατίθενται κατά το τέλος της περιόδου των κατηχητικών σχολείων διά την χορήγησιν βοηθημάτων εις τους τους μαθητάς και μαθήτριας των κατηχητικών σχολείων τόσον του Ι. Ν. Μ. Καλλιθέας όσον και του Ι.Ν.Α.Ε. Καλλιθέας των διακριθέντων διά την χριστιανικήν πίστιν διά την ευσέβειαν διά την αγάπην προς την πατρίδα και διά το εν γένει άριστον ήθος αυτών. Εις περίπτωσιν προτεινομένης συμφόρου ανοικοδομήσεως πολυορόφου οικοδομής, δύναται ο κληροδόχος ι. ν. να προβαίνη εις συμφωνίας ανοικοδομήσεως επί αντιπαροχή», δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω της πλήρους ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του ανωτέρω κληροδοτηθέντος ακινήτου και της παντελούς ελλείψεως οικονομικών πόρων του Ι. Ν.
Να επιτραπεί στο αιτούν Ν.Π.Δ.Δ. Ι.Ν.Μ.Σ Καλλιθέας, να αλλάξει τον σκοπό της ως άνω διαθήκης και συγκεκριμένα να συμβληθεί με το Ν.Π.Δ.Δ. Δ. Κ. και να καταρτίσει με αυτό προγραμματική συμφωνία ανέγερσης νέου κτίσματος μετά κατεδάφιση του υφισταμένου σήμερα ετοιμορρόπου και επικινδύνου κτιρίου με βάση την οποία ο Δ.Κ. θα ανεγείρει με δική του δαπάνη, επιμέλεια, ευθύνη, μέσα και προσωπικό, νέο ακίνητο εκ του οποίου μετά την κατάρτιση και έγκριση των οριστικών αρχιτεκτονικών και λοιπών σχεδίων και μελετών και έκδοση των αναγκαίων αδειών (κατεδάφισης και ανέγερσης) θα παραχωρηθεί επί μία 50ετία τμήμα τούτου στον Δ.Κ. για χρήση εκ μέρους του ως πολιτιστικού κέντρου που θα καθορισθεί με την σχετική προγραμματική συμφωνία που θα υπογραφεί με τον Ι. Ν. και το υπόλοιπο τμήμα τούτου θα παραμείνει προς χρήση στον Ι. Ν. για την κάλυψη των δικών του θρησκευτικών και κοινωνικών αναγκών, του νέου κτίσματος που θα ανεγερθεί θα πληροί τις ισχύουσες διατάξεις περί πολεοδομίας, διατηρητέων κτισμάτων και εν γένει του Σχεδίου Πόλεως και άλλης σχετικής νομοθεσίας, άνευ οποιασδήποτε οικονομικής συμμετοχής στις δαπάνες κατεδάφισης και ανέγερσης εκ μέρους του Ι. Ν. της οικονομικής συμμετοχής του εξικνουμένης μόνο σε συμψηφισμό τυχόν τεκμαρτών μισθωμάτων κατά την διάρκεια της ως άνω επί 50 έτη παραχώρησης χρήσης άνευ καταβολής οποιουδήποτε μισθώματος προς τον Δ.Κ. επί 50ετία,
Αλλως, επικουρικώς, αν δεν καταστεί δυνατή για αντικειμενικούς λόγους που δεν θα αφορούν τον Ι. Ν., να επιτραπεί στον Ι. Ν. η εκποίηση λόγω πωλήσεως του ως άνω περιγραφομένου ακινήτου προς τρίτους στην ελεύθερη αγορά με τίμημα το οποίο θα καθορισθεί από το Δικαστήριό Σας και που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον € 350.000 (με το δεδομένο ότι σημερινή αντικειμενική αξία του είναι € 310.695,78) και η μεταβίβασή του να γίνει μετά από διενεργηθησόμενο κατά νόμο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό και τα έσοδα εκ της ελεύθερης εκποιήσεως να διατεθούν για την αγορά άλλου ισαξίου ακινήτου (κατά τόπο, χώρο και προϋποθέσεις που θα πληρούν τις απαιτήσεις του Ι. Ν., τους όρους της ως άνω διαθήκης και την επιθυμία της διαθέτιδας) το οποίο θα βρίσκεται εντός της περιφέρειας και δικαιοδοσίας του Ι. Ν.) και πάντως αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν εντός 3ετίας από την εκποίηση του ενδίκου ακινήτου (π.χ. λόγω μη εξευρέσεως τέτοιου ισαξίου ακινήτου), τα ως άνω έσοδα εκ της εκποιήσεως του ενδίκου ακινήτου να κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό επ’ ονόματι του Ι. Ν. και να διατίθενται σύμφωνα με τον αρχικό σκοπό που είχε ορίσει η διαθέτιδα άλλως για αποδεδειγμένως κοινωφελή σκοπό (οικονομική στήριξη του βρεφονηπιακού σταθμού του Ι. Ν., συσσίτια αστέγων και απόρων κλπ μέχρις εξαντλήσεώς τους.
Να γίνει δεκτό ότι ο κοινωφελής σκοπός που όρισε η διαθέτις με την υπό ημερομηνία 22.07.1967 ιδιόγραφη διαθήκη της, δεν μπορεί να εκπληρωθεί και ότι η ως άνω προτεινόμενη αλλαγή του σκοπού της ρηθείσας διαθήκης, κατ’ αντικειμενική κρίση και υπό τις υπάρχουσες σήμερα συνθήκες για την επωφελέστερη εκπλήρωσή του, εξασφαλίζει την πραγματοποίηση των κοινωφελών σκοπών οι οποίοι συνδέονται με αυτή και αποτελεί την πραγματική βούληση της διαθέτιδος.
Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2023

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
Δ. Γ. Π.