Ενημερωτική Εκδήλωση του Δήμου Καλλιθέας, για τις Εθνικές Συντάξεις Ομογενών. Με Κεντρική Ομιλήτρια την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κα Παυλίνα Καρασιώτου

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας για τις Εθνικές Συντάξεις των Ομογενών, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με κεντρική ομιλήτρια την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Παυλίνα Καρασιώτου, και την συμμετοχή του Κέντρου Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού του Δήμου Καλλιθέας καθώς και Ενώσεων και Φορέων των Ελλήνων Ομογενών με Αλβανική Ιθαγένεια και προερχόμενοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την τροποποίηση της νέας σχετικής νομοθεσίας (Ν 4915/2022 άρθρο 73), όσον αφορά την βελτίωση του ύψους και του χρόνου απόδοσης των συντάξεων, την παροχή αναδρομικών για το έτος 2022. Παράλληλα τέθηκαν και ζητήματα από τους φορείς, με κυριότερα την παροχή αναδρομικών πριν το 2022, τη σύναψη συμφώνων με χώρες εργασίας ή προέλευσης και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Παυλίνα Καρασιώτου παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο υπολογισμού της Εθνικής Σύνταξης των Ομογενών από τις αρχές του 2022 και την πορεία υλοποίησής τους.

Στην ομιλία της, η Γενική Γραμματέας επισήμανε: «Οι αλλαγές αυτές υπήρξαν δέσμευση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά και ήρθαν να αποκαταστήσουν μια αδικία που υπήρχε για τις συγκεκριμένες ομάδες ομογενών οι οποίοι είχαν αντικειμενική αδυναμία να έρθουν στη χώρα μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Είμαστε πολύ κοντά στην πλήρη υλοποίηση, τη χορήγηση της πλήρους Εθνικής Σύνταξης στους Ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση με μειωμένη προϋπόθεση κατοικίας τα 30 αντί τα 40 έτη. Το θεσμικό πλαίσιο είναι ολοκληρωμένο, ενώ η ηλεκτρονική εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ είναι στα τελευταία στάδια υλοποίησης. Από τις αρχές του χρόνου, οι ομογενείς μας θα λαμβάνουν σταδιακά αυξημένες Εθνικές Συντάξεις, υπολογισμένες, με το νέο τρόπο. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι της τάξης του 7,75% της 4ης δόσης του «Νόμου Βρούτση» αλλά και της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης. Στηρίζουμε έμπρακτα το εισόδημα των συνταξιούχων με ευαισθησία ιδίως προς ομάδες που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως οι ομογενείς μας».

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Εδώ στην Καλλιθέα ξέρουμε από προσφυγιά, η πόλη δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες ήδη από τις αρχές του 20αιώνα, και συνεχίζει να δέχεται Έλληνες από τον Πόντο και από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και μετανάστες από τα Βαλκάνια.
Γνωρίζουμε το πόσο δύσκολη είναι η ενσωμάτωση, η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά και τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας κάτοικοι από την ελληνική γραφειοκρατία.
Εδώ στο Δήμο Καλλιθέας είμαστε υπερήφανοι γιατί πάντα είμασταν μια μεγάλη γέφυρα ενσωμάτωσης για τους ομογενείς μας.
Για αυτό δημιουργήσαμε το ΚΕΣΠΕ, το Κέντρο Στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού.
Για αυτό συμμετέχουμε και συντονίζουμε το Δίκτυο Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής της ΚΕΔΕ.
Γιατί είναι μέρος από το δικό μας σώμα και νοιώθουμε χρέος μας να τους στηρίξουμε στα δίκαια αιτήματα τους.
Είναι μία χρόνια αδικία που πραγματικά υπονομεύει τις ζωές ανθρώπων που δούλεψαν μια ζωή και δεν έχουν την ανταπόδοση που δικαιούνται στην σύνταξη τους.
Για αυτό και διοργανώσαμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση».

Η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας Άννα Γιαννακού-Πάσχου στον χαιρετισμό της τόνισε:
«Ο Δήμαρχος μας, Δημήτρης Κάρναβος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για την υγεία, την πρόοδο, την ευημερία, την ενημέρωση και την ισότιμη ένταξη των πολιτών πιστεύει ότι η γνώση είναι δύναμη και για αυτό τον λόγο θέλει να ενημερωθείτε και να λύσετε όλες τις απορίες σας από τον πλέον αρμόδιο την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ως αρμόδια Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στην πόλη μας λειτουργεί και το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών, καθώς και το Κέντρο Δανειοληπτών, που είναι και αυτά φορείς κοινωνικής ενημέρωσης και φροντίδας».

Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού του Δήμου Καλλιθέας και Επίτιμος Πρόεδρος του Παμποντιακού Συλλόγου ΄Η ΑΡΓΩ΄ Χριστόφορος Σοφιανίδης επισήμανε στην ομιλία του:
«Η Πολιτεία κωλυσιεργεί στη θεσμοθέτηση πόρων για την πληρωμή των συντάξεων και αναγνώριση της εργασιακής προϋπηρεσίας των Ελλήνων του Πόντου από την πρώην ΕΣΣΔ… Ζητάμε την άμεση θεσμοθέτηση πόρων που δύναται η Πολιτεία και το κράτος να αντλήσουν εκ των ενδογενών και εξωγενών πηγών, που είναι τα κράτη – οφειλέτες και η ΕΕ».

Την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος Φραντζέσκα Σαββοργινάκη.