Ξεκινά την Πέμπτη 16/6 & ολοκληρώνεται την Τρίτη 4/10 το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι & Φθινόπωρο 2022»

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι και Φθινόπωρο 2022 του Δήμου Καλλιθέας ανοίγει τις πύλες του εκτεινόμενο από άκρου εις άκρον της πόλης.
Με μια πανδαισία καλλιτεχνικών προτάσεων για όλες τις προτιμήσεις κάνει έναρξη στις 16 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Οκτωβρίου, με από 1 ως και 4 παραστάσεις ημερησίως. Με μεγάλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δύο θερινούς κινηματογράφους (που θα λειτουργήσουν από τις 27 Ιουνίου ως τις 6 Σεπτεμβρίου), με αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, με θέατρο σκιών, με παιδικές παραστάσεις, με ειδικές μουσικές βραδιές στις πανσελήνους, με δύο εκθέσεις βιβλίου, με παρουσιάσεις βιβλίων, με το φεστιβάλ του Λυρικού Νότου, με το Ρεμπέτικο Τριήμερο, με το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ με τα 2α Χαροκόπεια, με τη δουλειά των Εργαστηρίων Ερασιτεχνικής Δημιουργίας του Δήμου, με τη Φιλαρμονική και το Δημοτικό Ωδείο, με τόσα και με… τόσα που μας υπόσχονται ένα ποιοτικό καλοκαίρι κι ένα αντίστοιχο φθινόπωρο!

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Δημήτρης-Κάρναβος-δήμαρχος-ΚαλλιθέαςΑναφερόμενος στις εκδηλώσεις αυτές , ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, τόνισε:
«Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και μετά από δύο δύσκολα έτη για τον πολιτισμό, ένας θεσμός με μεγάλη ανταπόκριση, που ξεπερνά τα σύνορα της Καλλιθέας, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι και Φθινόπωρο, ξεκινάει και πάλι στην πόλη μας.
Φέτος είναι όμως μια ιδιαίτερη χρονιά και με τις εκδηλώσεις μας τιμούμε τα 100 χρόνια μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων μας στην Μικρά Ασία. Ιδιαίτερα για την Καλλιθέα μας, που υποδέχθηκε και ενσωμάτωσε ένα μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας που βίαια ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Οι άνθρωποι αυτοί, που εγκαταστάθηκαν στην Καλλιθέα συνέβαλλαν σημαντικά στην προαγωγή του πολιτισμού μας.
Με τις δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο Δήμος μας επιτελεί και κοινωνική πολιτική, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά.
Και το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι μέσα από το Πολιτιστικό Καλοκαίρι και Φθινόπωρο 2022, δίνουμε επιλογές πολιτισμού και ψυχαγωγίας στους συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, σε όλες τις γειτονιές της Καλλιθέας μας. Γιατί, πολιτισμός σημαίνει ελευθερία!
Καλό Καλοκαίρι!»

Λάζαρος-Λασκαρίδης-αντιδήμαρχος-ΠολιτισμούΓια το ίδιο θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Πολιτισμού και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Λάζαρος Λασκαρίδης, υπογράμμισε:
«Τις ημέρες που προετοιμάζαμε αυτό το πρόγραμμα, ήμασταν πλημμυρισμένοι από αισθήματα χαράς. Πραγματικά, είναι συγκινητικό να βλέπεις την πόλη μας, να έχει πολιτιστική ζωή τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, να νιώθεις την κάθε βραδιά της ξεχωριστά!
Αυτή είναι η απάντηση της δημιουργίας ενάντια στην αδράνεια. Είναι η ενεργός πρωτοβουλία ενάντια στη μεμψιμοιρία. Το ζωντανό νέο ενάντια στο παλαιό και ξεθωριασμένο.
Είμαστε υπερήφανοι που η Καλλιθέα είναι πλέον Πόλη Πολιτισμού και τους 12 μήνες του χρόνου με μεγάλες εκδηλώσεις και θεσμούς που φτάνουν δωρεάν στους κατοίκους.
Ήμασταν και είμαστε εδώ! Δημιουργήσαμε στον Πολιτισμό ακόμα και στις περιόδους που υπήρχαν πλήρεις υγειονομικές απαγορεύσεις και τώρα, με τις συνθήκες να το επιτρέπουν, απλώνουμε ακόμα περισσότερο τα φτερά μας για να πετάξουμε ψηλότερα!
Ο Πολιτισμός για την Καλλιθέα αποτελεί στάση και τρόπο ζωής και να είστε σίγουροι ότι τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει αν δεν ήσασταν εσείς να αγκαλιάσετε τις προσπάθειες μας.
Μαζί δημιουργούμε! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!»

Τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού προγράμματος , είναι τα εξής:

  • Η έναρξη γίνεται με συναυλία του Πασχάλη(16/6) κι ακολουθούν άλλες 10 μεγάλες συναυλίες με τους Δημήτρη Μπάση(6/7), Κώστα Μακεδόνα (13/7), Πέτρο Μπουσουλόπουλο(18/7), Νάντια Καραγιάννη(19/7), Gadjo Dilo (20/7), Ηλία Λιούγκο (7/9), Γεράσιμο Ανδρεάτο (11/9), Πασχάλη Τόνιο (12/9), Λάκη Χαλκιά (14/9) και Αναστασία Μουτσάτσου- Δημήτρη Γκοτσόπουλο (24/9) καθώς και πολλές ακόμα, σε άλλες ημερομηνίες.
  • Θα γίνουν 26 θεατρικές παραστάσεις (17, δύο στις 18 Ιουνίου, 2,3, 4,5, 7, 9, 10, 11, 14, 17, 21,24, 25, 28 και 31 Ιουλίου, 4, 25 και 31 Αυγούστου καθώς και 1, 15, 22,23 και 29 Σεπτεμβρίου).
  • Καθημερινά από τις 27 Ιουνίου ως τις 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιούνται δύο προβολές κινηματογραφικών ταινιών, στις 9 μ.μ. στο «Σινέ Θερινόν» (Μαντζαγριωτάκη και Εσπερίδων) και στις 10 μ.μ στο «Σινέ Τζιτζιφιές» (Ηρακλέους και Αχιλλέως, 10ο Δημοτικό Σχολείο).
  • Αναβιώνει στις γειτονιές της πόλης για 2η συνεχόμενη χρονιά, το έθιμο του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου, στο κεντρικό τμήμα (Σινώπης και Αμασείας), στο βόρειο (επικάλυψη Π. Τσαλδάρη, κοντά στη συμβολή με Χαμοστέρνας) και στις Τζιτζιφιές στην οδό Μάκρης, ανάμεσα Ξενοφώντος και Κυδωνιών, με το άναμμα της παραδοσιακής φωτιάς, μουσικά συγκροτήματα και… το κρασί δωρεάν!
  • Τιμάται η επέτειος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με 16 ξεχωριστές εκδηλώσεις
  • Στο νότιο τμήμα της πόλης, πέραν των άλλων εκδηλώσεων υπάρχει πάντα το «Ρεμπέτικο Τριήμερο» (18-20 Ιουλίου).
  • Στο βόρειο τμήμα, διεξάγονται για 2η χρονιά, τα «Χαροκόπεια», για την εβδομάδα 23-29 Σεπτεμβρίου.
  • Για όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα δίδονται παραστάσεις θεάτρου σκιών σε όλες τις γειτονιές της πόλης, συν μία τον Ιούνιο και τρεις τον Σεπτέμβριο.
  • Πραγματοποιείται για 2η χρονιά το φεστιβάλ Λυρικός Νότος, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής (Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος) με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
  • Στις 10 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες του, το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, με καθημερινές παραστάσεις και συναυλίες και κλείνει στις 17 του μηνός με την όπερα του Βιβάλντι «Farnace, ο βασιλιάς του Πόντου», στην οποία η Μαρίτα Παπαρίζου κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο .
  • Πραγματοποιείται η 17η Συνάντηση Φιλαρμονικών στον Δήμο Καλλιθέας (22/6) καθώς και πολλές άλλες συναυλίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλλιθέας και του Δημοτικού Ωδείου «Οδυσσέας Δημητριάδης».
  • Για 2η συνεχόμενη χρονιά θα γίνουν (όχι μόνο μία, όπως πέρσι, αλλά) δύο εκθέσεις βιβλίου, με τη συμμετοχή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου.
  • Θα γίνουν ακόμα τρεις επετειακές εκδηλώσεις (επέτειος εισβολής στην Κύπρο, καθώς και στο κάστρο οδού Μπιζανίου και το κτίριο της ΠΕΑΝ, που κοσμούν τις ιστορικές μνήμες της πόλης
  • Εκδηλώσεις γίνονται και με τη συμμετοχή πολιτιστικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Καλλιθέας.

→ Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 95.70.001, Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 08:00-15:00