Στις Βρυξέλλες τη 1η Απριλίου 2025 κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη του Έργου “Active Cities, Green Cities” μέσω μιας υψηλού επιπέδου εκδήλωσης για την Πράσινη Μετάβαση στις Ευρωπαϊκές Πόλεις.
Το έργο “Active Cities, Green Cities” ξεκίνησε με μια υβριδική εκδήλωση υψηλού επιπέδου, που έφερε κοντά βασικούς ομιλητές σε στούντιο στις Βρυξέλλες και περίπου 150 συμμετέχοντες διαδικτυακά. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση στις ευρωπαϊκές πόλεις και περιλάμβανε δύο θεματικά πάνελ με στόχο την ανάλυση των πολιτικών πλαισίων και την ενίσχυση της τοπικής υλοποίησης.
Οι συμμετέχοντες εταίροι του έργου παρουσίασαν τα έργα του οργανισμού τους που αφορούν τη πράσινη μετάβαση και τη βιωσιμότητα των πόλεων τους. Ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Εμιρζάς σε ένα διαδραστικό βίντεο παρουσίασε τα τρέχοντα αλλά και τα μελλοντικά έργα του Δήμου Καλλιθέας που έχουν ως βασικό στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην πράσινη μετάβαση, την προώθηση της κλιματικής δράσης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δήμου και πολιτών. Το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού και Σχεδιασμού του Δήμου Καλλιθέας συγκέντρωσε στελέχη που παρακολούθησαν ενεργά την εκδήλωση με στόχο τη μετάδοση του έργου στη τοπική κοινωνία.
Στα πάνελ της εκδήλωσης – συζήτησης έγιναν στοχευμένες συζητήσεις και παρουσιάσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) και της Επιτροπής των Περιφερειών.
Το πρώτο πάνελ ανέδειξε την ανάγκη για άμεση κλιματική δράση και τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών. Ο Bruno Mola (DG Climate) υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δηλώνοντας: «Η Πράσινη Συμφωνία είναι απαραίτητη για να παραμείνουν οι πόλεις ανταγωνιστικές, ασφαλείς και υγιείς.» Παράλληλα, τόνισε ότι η μετάβαση δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στη δημόσια χρηματοδότηση.
Ο Leonardo Di Filippo, επικεφαλής της πρωτοβουλίας Climate Pact, επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών: «Όταν υπάρχει ένα σχέδιο που επηρεάζει τους πολίτες, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και να συμβουλεύονται για την υλοποίησή του.»
Το δεύτερο πάνελ επικεντρώθηκε στον ρόλο των τοπικών αρχών στη μετάβαση. Η Elisa de Coursale (CEMR) ανέφερε πως οι πόλεις χρειάζονται καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και ότι πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων συμβάλλουν ουσιαστικά. Ο Marko Markkula, Πρόεδρος της Περιφέρειας του Ελσίνκι, τόνισε: «Η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε κανονισμό. Χρειαζόμαστε συνεργασία και καινοτόμες πράσινες ιδέες άμεσα.»
Ο Alfonso Alcola Martinez, Υπεύθυνος Πολιτικής για την Πράσινη Αστική Μετάβαση, παρουσίασε βασικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που προσφέρουν χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη στις πόλεις και τις περιφέρειες.
Και τα δύο πάνελ υπογράμμισαν την ανάγκη ενσωμάτωσης τομέων όπως η κοινωνική ένταξη, η στέγαση, η κινητικότητα και η ασφάλεια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα θετικό μήνυμα: η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αφοσιωμένη στην πράσινη μετάβαση, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από τη δράση των πολιτών και των τοπικών αρχών. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για τον πλανήτη. Η ώρα για δράση είναι τώρα.