«Στιγμές από τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922» – Δελτίο Τύπου

Έκθεση Φωτογραφιών και Ιστορικών Αρχείων για τη Μικρασιατική Εκστρατεία

Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφιών και Ιστορικών Αρχείων για τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) που παραχώρησε το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου». Την επιμέλεια της Έκθεσης ανέλαβαν οι: Θεοφάνης Βλάχος -Ιστορικός και Αγγελική Αθανασακοπούλου – Ιστορικός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καλλιθέας κύριου Κώστα Ασκούνη και ακολούθησε και ο χαιρετισμός του Προέδρου Δ.Σ του Πολεμικού Μουσείου Αντιπτεράρχου ε.α. Καραμεσίνη Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια, προβλήθηκε κινηματογραφικό υλικό από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση προσέφερε η παιδική χορωδία 17ου Δημοτικού Καλλιθέας – «Έλλη Αλεξίου» με την εμπνευσμένη καθοδήγηση της Καθηγήτριας Μουσικής κυρίας Ράνιας Ααρών. Αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν ο Διευθυντής του Σχολείου κύριος Δημήτρης Λάμπρου. Ακόμη, για το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου μίλησε ο Ιστορικός και Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου κύριος Θεοφάνης Βλάχος. Οι λογοτεχνικές παρεμβάσεις με την απαγγελία της μαρτυρίας του Γιάννη Χατζίνη στο μέτωπο το 1922 από την κυρία Ολυμπία Αντωνιάδου και την απαγγελία ποιημάτων με θέμα την εν λόγω περίοδο από την ίδια τη δημιουργό τους κυρία Ηρώ Παλαιολόγου συγκίνησαν το ακροατήριο. Τις απαγγελίες διάνθισαν και οι ερμηνείες δύο κυριών, της κυρίας Μήδειας Χουρσουλίδου-Καθηγήτριας Μουσικής και της κυρίας Στέφανη Ιωάννου- Φοιτήτριας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τέλος, ο ερευνητής τοπικής Ιστορίας κύριος Γιώργος Βουτσίνος και ο Ιστορικός κύριος Μιχάλης Κατσικαρέλης έκαναν μια σύντομη ομιλία με θέμα: «Μετά την Καταστροφή: Προσφυγικοί Συνοικισμοί στην Καλλιθέα».

Την εκδήλωση των Εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κύριος Γιώργος Γερολυμάτος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Πολεμικού Μουσείου Αντιπτέραρχος ε.α. Καραμεσίνης Κωνσταντίνος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Λεβέντης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Χαροκόπου Καλλιθέας ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλλιθέας: κύριος Ανέστης Φωτόπουλος και κύριος Παναγιώτης Γεωργούσης, η Πρόεδρος της 1ης Κοινότητας της Καλλιθέας κυρία Κατερίνα Ευτυχιάδου, η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος κυρία Έλενα Κοντιζά, η Γενική Γραμματέας της Αδελφότητας Τριπολιτών Πόντου κυρία Ολυμπία Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργοναύται-Κομνηνοί κύριος Θεόφιλος Καστανίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κύριος Κούντερ Θωμάς, μέλη από το Δ.Σ. της Εστίας Νέας Σμύρνης, η Αντιπρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κυρία Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη.

Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Γεωργία Μπογέα για την παραχώρηση δύο παραδοσιακών φορεσιών που θα εκτίθενται στον χώρο της Πινακοθήκης μαζί με τα άλλα αρχεία.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου από 10:00-14:00 και από 18:00-21:00 καθημερινά.