Ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Δημοτικό Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας εκφράζει την μεγάλη του ανησυχία και την αντίθεση του στις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και την Απεξάρτηση, το οποίο προωθεί τη δημιουργία ενός συγκεντρωτικού δαιδαλώδους οργανισμού και συναντά την καθολική αντίδραση όλων των υπαρχόντων Θεραπευτικών Προγραμμάτων καθώς και του συνόλου των Κέντρων Πρόληψης.

Με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις καταργούνται η αυτονομία των προγραμμάτων και η πολυμορφία των διαφορετικών προσεγγίσεων και στερείται από τους πολίτες η ελευθερία επιλογής θεραπευτικού προγράμματος. Ταυτόχρονα υποβαθμίζονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα που έχουν αποδεδειγμένα διαχρονικά αποτελέσματα, ενώ προωθούνται τα οικονομικότερα, αναποτελεσματικά προγράμματα σωματικής αποτοξίνωσης, βραχείας παρέμβασης, υποκατάστασης και μείωσης της βλάβης.

Στην πόλη μας λειτουργεί από το 1989 το μοναδικό σε όλη την επικράτεια Δημοτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Σωματείου «ΘΗΣΕΑΣ». Πρόκειται για ένα «στεγνό» πρόγραμμα βασισμένο στη θεραπεία μέσα από την τέχνη με ταυτόχρονη θεραπευτική παρέμβαση στην οικογένεια και το περιβάλλον του ωφελούμενου. Όλη η κοινότητα του «ΘΗΣΕΑ» από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου και των μεθοδεύσεων που επιχειρούνται.

Επίσης στην πόλη μας λειτουργεί από το 2001 το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Σταθμός” των Δήμων Καλλιθέας – Μοσχάτου σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Ο “Σταθμός” μετέχει στο δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης που τάσσονται κατά του νομοσχεδίου που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση τους

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ότι:

  1. Στέκεται στο πλάι των εργαζόμενων, των ωφελούμενων, των οικογενειών τους, όλης της κοινότητας του «ΘΗΣΕΑ» και εγγυάται τη συνέχιση και την ενίσχυση της λειτουργίας του προγράμματος Απεξάρτησης διατηρώντας αναλλοίωτη τη θεραπευτική του ταυτότητα.
  2. Συμπαρατάσσεται με όλους τους φορείς που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για τη διασφάλιση του θεραπευτικού πλουραλισμού και της θεραπευτικής συνέχειας των Μονάδων καθώς και την προστασία του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Απεξάρτησης και της Πρόληψης.

 

Το παρόν εγκρίθηκε ομόφωνα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας στις 17/07/2024