Ημερίδα Δημοτικών Πινακοθηκών στον Δήμο Καλλιθέας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣΜε μεγάλη συμμετοχή ομιλητών και κοινού πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Πολιτιστική διάδραση στη σύγχρονη πραγματικότητα, στο γί-γνεσθαι της Δημοτικής Πινακοθήκης και η σύνδεσή της με την κοινωνία των πολιτών», που διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», από κοινού με 8 άλλες Δημοτικές Πινακοθήκες της Αττικής και της περιφέρειας.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ΚΕΠ Λάζαρος Λασκαρίδης, η αντιδήμαρχος Δημοτικών Προσόδων Βάσω Μαργαρίτη, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Βακαλόπουλος, ο Θεόδωρος Παπαθανασόπουλος της παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» και η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευσεβία Κοσμίδου.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι:
– Αποστολία Σκλάβου, υπεύθυνη οργάνωσης Εικαστικών Δήμου Αλίμου.
– Μαριάννα Γιαλύτη, υπεύθυνη Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου και Μαρία Χατζάκη, αρμόδια για την κοινωνική δικτύωση (Social Media management).
– Κλεοπάτρα Εξάρχου, προϊσταμένη Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Ιωαννιτών.
– Μαρία Γιννέλου, υπεύθυνη Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας
– Μαρία Πούλου, υπεύθυνη Δημοτικής Πινακοθήκης Νικαίας – Ρέντη.
– Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων και Γιάννα Παναγοπούλου, αρμόδια για την Δημοτική Πινακοθήκη.
– Σταυρούλα Τζιώλη, προϊσταμένη Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.
– Χρίστος Παπαδάκης, ιστορικός δάσκαλος του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Δήμου Καλλιθέας

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λάζαρος Λασκαρίδης, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:
«Ο ομιλών, με τη θεσμική του ιδιότητα αισθάνεται εξαιρετική την τιμή να ανοίγει την ημερίδα, με τον εμβληματικό τίτλο «Η Πολιτιστική διά-δραση στη σύγχρονη πραγματικότητα, στο γίγνεσθαι της Δημοτικής Πινακοθήκης και η σύνδεσή της με την κοινωνία των πολιτών», που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», με την ουσιαστική αρωγή και ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και τη συμμετοχή 8 ακόμα Δημοτικών Πινακοθηκών της Αττικής και της περιφέρειας.

Η ανάδειξη του Πολιτισμού, του πνεύματος και των τεχνών, σε έναν Δήμο, όπως ο δικός μας (με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, από τη μια του πυκνοκατοικημένου και των διαφορετικών καταβολών των κατοίκων του, και από την άλλη της τοπικής κληρονομιάς της γενιάς του ’30 αλλά και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων) αποτελεί για μας, τη διοίκηση του, ιστορική υποχρέωση αλλά μας δίδει και τη χαρά της δημιουργίας.

Ο Πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα μας, το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Κι έχει και τα στοιχεία του λαϊκού αλλά και της περαιτέρω εμβά-θυνσης και αναζήτησης. Δεν μπορεί ποτέ να είναι μονόπλευρος ο Πολιτισμός. Αλίμονο αν εκπορεύεται και απευθύνεται μόνο στις ελίτ, αλίμονο αν προσβλέπει στην εμπορικότητα και τίποτα άλλο!
Ο δρόμος είναι η συνύπαρξη διότι οι δύο επιλογές που περιγράψαμε, αλληλοτροφοδοτούνται, έστω κι αν, κυρίως, απευθύνονται σε μια πνευματική αυτοπροστατευόμενη κάστα η μία και σ’ ένα (ίσως ελλιπές και αφαιρετικό ενίοτε) ακροατήριο, η άλλη.

Η ζωή εκ φύσεως τροφοδοτεί την πνευματική αναζήτηση αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία. Στην πολιτική διάθεση των κατά καιρούς ι-θυνόντων, επαφίεται η καλλιέργεια και των δύο.

Ο Πολιτισμός αποτελεί στάση ζωής αλλά και τόλμη. Τόλμη είναι να τον θέσεις στις προτεραιότητες σου, αποκρούοντας τις γραφικές επιση-μάνσεις των αδαών που λέγουν «μόνο με αυτό ασχολούνται, δεν κοιτάζουν κάτι άλλο καλύτερα…».
Κι είναι στάση ζωής διότι εκ φύσεως, η ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες, αποκρούει τα προσωπικά αδιέξοδα και όχι μόνο δείχνει το δρόμο προς τα μπρος αλλά, συγχρόνως, στεγανοποιεί και την πορεία του.

Με τον Πολιτισμό ασκείς, παράλληλα, και κοινωνική πολιτική διότι α-νοίγεις και στο ευρύ κοινό προοπτικές, τις οποίες δεν θα μπορούσε καν να προσεγγίσει, λόγω ελλιπών ιδίων πόρων. Διότι ο Πολιτισμός κοστίζει. Όπως και η Δημοκρατία κοστίζει. Και καλά κάνουν και κοστίζουν διότι και τα δύο, είναι τα διαβατήρια για το ολοκληρωμένο γίγνεσθαι σε μία ολοκληρωμένη (και οραματική για το αύριο) κοινωνία των πολιτών. Ζωγραφίζεις ιδέες, υλοποιείς εσωτερικές αναζητήσεις, εφοδιάζεσαι ως οντότητα αλλά και ως κοινωνικό σύνολο.

Απαντάς στις απαιτήσεις των καιρών με το δικό σου πρίσμα, στο οποίο καθιστάς και τους άλλους κοινωνούς. Διαπραγματεύεσαι την ανισότητα με διαφορετικούς όρους και ελίσσεσαι, αγωνίζεσαι πολεμάς. Πολε-μάς το παλαιό με την ορμή του νέου, απαξιώνεις τη διαχείριση για χάρη της έμπνευσης, δεν σταματάς τους δείκτες του ρολογιού. Τους επιταχύνεις για το αύριο, με εμπνευσμένα υλικά, τα οποία τα ανακαλύπτεις και στην ανάγνωση, και στην ακουαρέλα και στη σκηνή και στη μουσική, παντού! Σε ότι προσδίδει πνευματική Παιδεία και ανύψωση. Ανοίγεις ορίζοντες, αφήνεις τις στενωπούς για τις λεωφόρους.

Ζεις, ζούμε. Εργάζεσαι, εργαζόμαστε, Αναπνέεις, αναπνέουμε.

Εντάσσεσαι στο καλύτερο αύριο. Δεν είσαι μόνος. Είμαστε εδώ, όλοι μαζί. Για το καλύτερο! Για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Για να παραμερίσει το ανούσιο παρελθόν και να δημιουργήσει, με στέρεα υλικά, το μέλλον. Το δικό μας μέλλον, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Και αυτή την υπόθεση δεν τη διακονούμε λίγοι. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί κι ο ένας για τον άλλον».

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας αποδέχτηκε πρόταση που υπεβλήθη από ομιλητές για στενότερη συνεργασία των Δημοτικών Πινακοθηκών , η οποία θα κορυφώνεται σε ετήσια βάση με συνάντηση των εκπροσώπων τους.
Σημειώνεται, τέλος, ότι από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120) λειτουργεί από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ έκθεση. Με εκθέματα των συμμετασχόντων στην ημερίδα, Δημοτικών Πινακοθηκών.