Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διεθνών συναντήσεων του προγράμματος «European Local Citizens(ELC) Ευρωπαίοι Τοπικοί Πολίτες» πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία στην ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια – κοινοπολιτεία της Ribera Baixa στη πόλη Llaurí – η τρίτη συνάντηση του έργου στις 19 Σεπτεμβρίου. Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η προσέγγιση του φύλου σε σχέση με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Mancomunitat de la Ribera Baixa, Óscar Navarro Torres, ο οποίος, σημείωσε τον αντίκτυπο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, τονίζοντας ότι «η συμπερίληψη του φύλου ως προτεραιότητα της Ένωσης χρησίμευσε στην προώθηση κοινής νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.»
Η Anna Maria González Herdaro, δήμαρχος του Llaurí όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το κλειδί στο άνοιγμα της συζήτησης για τα δικαιώματα των γυναικών και η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτέλεσε τομή στο θέμα αυτό. «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για το θέμα της ισότητας» υπογράμμισε. «Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ημέρα θα μας δώσει περισσότερες ιδέες για να εφαρμόσουμε και να βοηθήσουμε στη βελτίωση της κατάστασης των γυναικών στους δήμους μας».
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Llaurí, Juan Morató Aviñó, ανέφερε στην παρουσίασή του ότι «είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσουμε τις νέες γενιές σε πτυχές ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών». Ενώ η δήμαρχος της Favara, Maria Pilar Sala Fayos έθιξε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «οι γυναίκες δεν αποκλείονται λόγω της απόφασής τους να γίνουν μητέρες και να δημιουργήσουν οικογένεια». Τέλος ο Mentxu Balaguer Pastor, δήμαρχος της Corbera, τόνισε την ανάγκη «ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στην εκπαίδευση και στην οικογένεια όπου αμφισβητείται η αξία της γυναίκας».
Στη συνέχεια, δύο στελέχη της Mancomunitat de la Ribera Baixa παρουσίασαν ορισμένα πιο τεχνικά στοιχεία για τη σημασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων. Η Zaida Martínez Ribes, από το Τμήμα Ισότητας του Mancomunitat, αναφέρθηκε στον θεμελιώδη ρόλο του άρθρου 119 στον αγώνα για ίση αμοιβή και στην προώθηση της μεγαλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Ενώ η Regina Martínez Román, υπεύθυνη επαγγελματικού προσανατολισμού, εξήγησε τους παράγοντες που θέτουν τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης.
Έπειτα ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις των εταίρων για όσα άκουσαν κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων. Η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καλλιθέας κ. Ελένη Αυγερινού αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών στη χώρα μας, την εντεινόμενη υποβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε αυτά της πολιτείας. Περαιτέρω η κ. Αυγερινού επεσήμανε την αυξημένη εγκληματικότητα εις βάρος των γυναικών τα τελευταία χρόνια στη πατρίδα μας, την διεκδίκηση για τη καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» στη χώρα μας και τα ελλιπή μέτρα προστασίας του κράτους.
Στη συνέχεια η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καλλιθέας κ. Ελένη Γρηγοριάδου αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας στο Δήμο Καλλιθέας , στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη κοινωνία. Τον ιδιαίτερο ρόλο της γυναικάς ως μητέρας και ταυτόχρονα εργαζόμενης, όπως και την ανάληψη της ευθύνης του οικογενειακού βίου και από τα δύο φύλα.
Κατά τη διάρκεια των στρογγυλών τραπεζιών, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με τις διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, τις δυσκολίες ανατροφής των παιδιών ως ανύπαντρες μητέρες και την αμφισβήτηση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε θέσεις υψηλού επιπέδου και προβολής.
Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τις ομάδες εργασίας και τις παρουσιάσεις της ημέρας παρουσιάστηκαν στο τέλος της συνάντησης προσφέροντας μια πλήρη περίληψη των όσων είχαν συζητηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μετά το κλείσιμο της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξενάγηση σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, το Κάστρο της Cullera, για να απολαύσουν μια από τις πιο εντυπωσιακές απόψεις της ακτής και της Μεσογείου.