Σύντομη ιστορική αναδρομή : Το 2017 καταγράφηκαν οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του Xylotrechus chinensis (σκαθάρι) στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς εντοπίστηκε ότι η προνύμφη του ανοίγει στοές στον κορμό της μουριάς και προκαλεί ξηράνσεις. Πρόκειται για ένα νέο έντομο (ξυλοφάγο σκαθάρι), που ανήκει στην εντομοπανίδα της Ανατολικής Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν) και φαίνεται ότι ήρθε στην Ελλάδα μέσω του εμπορίου.
Ο πληθυσμός του σκαθαριού αυξήθηκε ραγδαία, οπότε άμεσα εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Πλέον, εμφανίζεται σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως Ισπανία Γερμανία και Γαλλία.
Το σκαθάρι μέχρι σήμερα φαίνεται ότι προσβάλλει μόνο τις μουριές, με αποτέλεσμα να προκαλούν συγκεκριμένες καταστροφές σε αυτές.
Το ξυλοφάγο έντομο τελικά, προκαλεί σοβαρές ζημιές στον κορμό και τα κλαδιά των δέντρων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και την νέκρωση τους.
(Φωτογραφίες από https://www.gardenguide.gr/xylophago-entomo-moyria-xylotrechus/ )
Στις αρχές του 2019 εντοπίστηκαν προσβολές του εντόμου (εκτεταμένες ξηράνσεις κλαδιών) σε δένδρα του είδους Morus alba στους δρόμους της πόλης μας . Άμεσα οι γεωτεχνικοί του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου, απευθύνθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου επιβεβαιώθηκε η προσβολή τους από το εν λόγω σκαθάρι και δοθήκαν οι χρηστικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του.
Δεδομένου ότι:
- η Καλλιθέα μας είναι αστική περιοχή και οι δεσμεύσεις για την εφαρμογή φυτοπροστατευτικων σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα περιοριστικές με σκοπό την διασφάλιση της δημοσίας υγείας (Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων Κανονισμοί του 2012 καθώς και το περί Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (Εθνικό Σχέδιο Δράσης) Διάταγμα, του 2013.),
απαγορεύεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως τοξικά (Τ), πολύ τοξικά (Τ+), καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή
- ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι μεγάλος και αυτό καθιστά ανέφικτη την καταπολέμηση με έγχυση εντομοκτόνου μέσα σε όλες τις οπές των προσβεβλημένων δέντρων (μέθοδος που προτείνεται προτείνεται ως αντιμετώπιση μεμονωμένων περιπτώσεων),
- μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί φυσικοί εχθροί του εντόμου (όπως διάφορα παρασιτοειδή), που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο μείωσης του πληθυσμού του εντόμου,
επιβάλλεται, τα πολύ προσβεβλημένα δέντρα να κόβονται και να απομακρύνονται.
Ο δήμος μας μετά την απομάκρυνση των ριζικών συστημάτων που απομένουν μετά την κοπή και απομάκρυνση του ξερού προσβεβλημένου δένδρου, θα προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις φυσικά αλλού είδους δένδρου.
Από την Δ/νση Περιβάλλοντος
Στράτος Παπαδόπουλος
Γεωπόνος – Msc Διαχείριση Περιβάλλοντος