Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή στα κοινά των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ -εκτός της πατρίδας τους; Πώς μπορούμε να τους ενεργοποιήσουμε ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές σε τοπικό επίπεδο και να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων;
Αυτά ήταν τα βασικά ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι εταίροι του προγράμματος «European Local Citizens (ELC) Ευρωπαίοι Τοπικοί Πολίτες» που υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο το δήμο της Καλλιθέας.
Τη τέταρτη συνάντηση του προγράμματος διοργάνωσε το Ίδρυμα Πανίκος Χατζηχαμπής, στην Ερήμη της Λεμεσού στις 23 Οκτωβρίου, που εκτός του δήμου Καλλιθέας συμμετείχαν η Ένωση Τοπικών Αρχών της Ουγγαρίας, η Ένωση Κομητειών της Ρουμανίας, η Κοινοπολιτεία της Ribera Baixa (Ισπανία) και ο οργανισμός EducPro (Πορτογαλία).
Εκ μέρους του δήμου Καλλιθέας απεύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος, κ. Νικόλαος Ηλιάδης. Στη συνέχεια η κα. Αικατερίνη Παπασπύρου, διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Καλλιθέας, παρουσίασε τις διαδικασίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που επιλέγουν να συμμετάσχουν στις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα. Η κα. Παπασπύρου υπογράμμισε τις δυσκολίες της γλώσσας αλλά και των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ανέφερε μια σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες και να επιτρέψουν μεγαλύτερη συμμετοχή αυτών των πολιτών. Στην αποστολή του δήμου Καλλιθέας συμμετείχαν επίσης η κα. Πολυξένη Παρίδου, διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών, ο κ. Ανδρέας Θεολόγου, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και προγραμματισμού και η κα. Βασιλική Τζουμάκα, στέλεχος του τμήματος σχεδιασμού και προγραμματισμού του Δήμου.
Από την πλευρά των διοργανωτών παρεμβάσεις έγιναν επίσης από εκπροσώπους του Δήμου Κουρίου -που φιλοξένησε την εκδήλωση- αλλά και του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού, ενώ όλοι οι εταίροι παρουσίασαν την κατάσταση αναφορικά με τη συμμετοχή των άλλων Ευρωπαίων πολιτών στις εκλογές στη χώρα τους. Όλοι συμφώνησαν ότι τα σημαντικότερα εμπόδια στη συμμετοχή είναι η γλώσσα, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η δυσκολία κατανόησης των εκλογικών διαδικασιών και πρότειναν ως μέτρα αντιμετώπισης την καλύτερη πληροφόρηση και την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής.
Εκ μέρους του Ιδρύματος Πανίκος Χατζηχαμπής η κα Δρ. Χριστίνα Ιονέλα Νεοκλέους παρέθεσε στατιστικά στοιχεία των Ευρωπαϊκών Εκλογών του 2024. Σημείωσε ότι ανησυχία προκαλεί το ποσοστό αποχής περίπου 50%, και τόνισε τη σημασία της καλύτερης πληροφόρησης και εκπαίδευσης των Ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Ακολούθως, η κα. Φαίδρα Σαρικάκη, ραδιοφωνική παραγωγός από την Ελλάδα η οποία ζει και εργάζεται στην Κύπρο τα τελευταία εννέα χρόνια, μοιράστηκε την εμπειρία του να ζεις σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν ένα πρακτικό εργαστήριο όπου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις μεικτές ομάδες και κλήθηκαν να δημιουργήσουν μία αφίσα με την οποία καλούσαν τους πολίτες άλλου κράτους μέλους όπου διαμένει στη χώρα τους να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές.
Μετά το κλείσιμο της συνάντησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ξενάγηση στο χωριό της Ερήμης και στον αρχαιολογικό χώρο του Κούριου. Η συνάντηση έκλεισε στον εξαιρετικό χώρο Gazebo Mare με δείπνο συνοδευόμενο με μουσική και χορό από τοπικά συγκροτήματα.