Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης στο Κόπερ της Σλοβενίας στις 12 Ιουνίου 2024 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Active Cities for EU

Ένα εξαιρετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Active Cities Active Citizens, που αποτέλεσε το πρώτο πρόγραμμα που ο δήμος Καλλιθέας διαχειρίστηκε ως επικεφαλής έφτασε στο τέλος του με τη συνάντηση στο Κόπερ της Σλοβενίας στις 12 Ιουνίου 2024.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Αστικών Δήμων της Σλοβενίας (ZMOS) οι εταίροι από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σλοβενία συναντήθηκαν για μια τελευταία φορά για κλείσουν με ιδιαίτερη συγκίνηση μια πορεία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 στις Βρυξέλλες και συνεχίστηκε με συναντήσεις στην Καλλιθέα, τη Βουδαπέστη, την Τσατίβα, τη Λουμπλιάνα και το Βουκουρέστι.

Στο Κόπερ, το δήμο Καλλιθέας εκπροσώπησαν ο Αντιδημάρχος κ. Ιωάννης Εμιρζάς, Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού κ. Ανδρέα Θεολόγου, η υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού κα. Βασιλική Τζουμάκα, , ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Σιατούνης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Δαμουλιάνου Κυριακή και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Γιατράς. Η αποστολή του δήμου συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις και τις ανταλλαγές και μετέφερε με δυναμικό τρόπο τις απόψεις της και την εμπειρία της από την Καλλιθέα για τους τρόπους με τους οποίους οι δήμοι θα μπορούσαν να εμπλέξουν περισσότερο τους πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η σύμβουλος του δημάρχου, κα Mojca Kleva Kekuš, από τον Δήμο του Koper, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες σημειώνοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του Δήμου για τη διεξαγωγή της τελικής εκδήλωσης του προγράμματος στο Koper, καθώς έτσι τόσο οι υπάλληλοί τους και όλοι οι τοπικοί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν καλύτερα για το έργο και τα αποτελέσματά του. Η κα Kleva Kekuš θυμήθηκε ότι και η ίδια είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια από τις εκδηλώσεις του έργου και εκτίμησε ιδιαίτερα τις εμπειρίες που αποκόμισε και τις ανταλλαγές απόψεων με τους υπόλοιπους εταίρους σχετικά με καλές πρακτικές σε θέματα δημόσιων διαβουλεύσεων που θα μπορούσαν στη συνέχεια να της φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην άσκηση των καθηκόντων της.

Η κα Jasna Ratoša από την ΜΚΟ Pina Cultural Education Association ήταν η κεντρική ομιλήτρια της συνάντησης και παρουσίασε ως καλή πρακτική τη συμμετοχή των πολιτών στον χωροταξικό σχεδιασμό του πρώην παραλιακού δρόμου μεταξύ των δύο δήμων της Σλοβενίας, του Koper και της Izola, μια παρουσίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Καλλιθέα λόγων των ομοιοτήτων ως προς τη γεωγραφική προσέγγιση. Η κύρια σύστασή της κα. Ratoša σε σχέση με τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό ήταν να ακολουθεί τις επιθυμίες, προτάσεις και οράματα των κατοίκων.

Ο Miran Kospenda, Γενικός Γραμματέας του ZMOS, σημείωσε ότι για τον οργανισμό του η συμμετοχή σε αυτό το έργο αποδείχθηκε πολύ πολύτιμη καθώς σε όλες τις εκδηλώσεις του έργου ανακάλυψαν τι κάνουν άλλες πόλεις σε αυτόν τον τομέα και μετέφεραν αυτή τη γνώση στην πατρίδα τους.» Ήταν υπέροχο να βλέπω ότι τόσα πολλά μέρη κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εμπλέξουν τους πολίτες τους στην υλοποίηση των τοπικών πολιτικών», είπε ο κ. Kospenda, προσθέτοντας ότι «Οι πόλεις μέλη μας ήδη κάνουν πολλά όσον αφορά την προώθηση συμμετοχικών προσεγγίσεων, αλλά μπορούμε πάντα να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε καλύτερα”. Ανέφερε ακόμα, ως προστιθέμενη αξία του έργου και της οικονομικής στήριξης του CERV, την ίδια τη σύμπραξη, η οποία θεωρεί ότι μετασχηματίζεται σε μια μακροχρόνια συνεργασία που θα οδηγήσει σε άλλες μορφές συνεργασίας μεταξύ πόλεων, περιφερειών και των ενώσεων τους.

Η κα Τέσσυ Μελίδη, παρουσίασε το τελικό παραδοτέο του έργου που αναπτύχθηκε υπό την καθοδήγηση του δήμου Καλλιθέας: Ένα σύντομο αλλά ιδιαίτερα περιληπτικό εγχειρίδιο που προσφέρει έναν οδηγό βήμα προς βήμα για την διοργάνωση δημοσίων διαβουλεύσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το εγχειρίδιο αναπτύχθηκε με βάση ανάλογες ενέργειες από άλλους φορείς αλλά και υλικό που συλλέχθηκε από τους εταίρους κατά την διάρκεια του προγράμματος και καλές πρακτικές από τον κόσμο, την Ευρώπη και τους εταίρους. Από την πλευρά του δήμου Καλλιθέας ως καλή πρακτική συμπεριλήφθηκε η δημόσια διαβούλευση στα πλαίσια της Αστικής Ανάπλασης και της σύνδεσης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα αποτελέσματα αυτής της συλλογικής προσπάθειας θα παραμείνουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο ως η κληρονομιά του έργου και ως συμβολή στην προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη τοπικών και περιφερειακών πολιτικών.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από όλους τους εταίρους που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το έργο και τις βασικές τους προτάσεις για το μέλλον. Η Ουγγρική αποστολή εκθείασε το έργο του δήμου Καλλιθέας που ως επικεφαλής εταίρος , όπως ανέφερε η Sabjan Katalin : «έδειξε το δρόμο για όλους τους εταίρους και έθεσε υψηλά το πήχη για τη ποιότητα και τη σημαντικότητα του προγράμματος». Η αποστολή της Ρουμανίας τίμησε την Ελληνική αποστολή με την απονομή τιμητικής πλακέτας με ευγνωμοσύνη για όλα όσα έκανε ο επικεφαλής εταίρος (Δήμος Καλλιθέας) για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Ρουμάνικης αποστολής Sorin Muntaneu: «είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία και τη φιλία που δημιουργήσαμε και προσμένουμε σε ένα εποικοδομητικό μέλλον».

Οι εταίροι -όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά- εκτίμησαν τις εκτενείς συζητήσεις για μια σειρά από καλές πρακτικές – τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, τη στήριξη των νέων, τη βιώσιμη κινητικότητα, την αστική ανάπλαση, την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ και άλλες. Αλλά αντίστοιχα εκτίμησαν και την ευκαιρία που είχαν να κατανοήσουν καλύτερα τις δυσκολίες και τα προβλήματα αυτών των διαδικασιών συγκρίνοντας μεθοδολογικές προσεγγίσεις, νομοθεσίες, διοικητικές διαδικασίες, πολιτισμικές προσεγγίσεις και δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Και σε αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους, κάλεσαν ειδικούς να μοιραστούν τις απόψεις τους και επισκέφθηκαν ΜΚΟ, διοικήσεις και δημαρχεία, μέρη όπου οι πολίτες συναντώνται και αλληλοεπιδρούν με τους τοπικούς φορείς χάραξης πολιτικής.

Όμως -όπως τόνισε η Βασιλική Τζουμάκα από τον Δήμο Καλλιθέας- «το σημαντικότερο κέρδος από το Active cities – Active citizens είναι η ποιότητα της συνεργασίας μας, οι μέρες που περάσαμε μαζί, η εξαιρετική φιλοξενία όλων των εταίρων, αυτή η μοναδική ατμόσφαιρα ενός έργου που κλείνει χωρίς καμία διαφωνία, μόνο υπέροχες αναμνήσεις και θέληση να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Κλείνοντας την εκδήλωση και το έργο εκ μέρους του επικεφαλής εταίρου, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Ιωάννης Εμιρζάς, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας πολιτών και τοπικών αρχών για τη βελτίωση της ποιότητας της τοπικής και ευρωπαϊκής δημοκρατίας. «Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη που είναι κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Έργα όπως το Active cities – Active citizens μας φέρνουν πιο κοντά, μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα και μας οδηγούν να συνεργαζόμαστε για έναν κοινό στόχο: Μια Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Αυτή είναι η Ευρώπη που χρειαζόμαστε»