Κέντρο της πόλης- πολιτικές αναζωογόνησης: εκπαιδευτική εκδήλωση – Λιουμπλιάνα, 7 Δεκεμβρίου 2023

Στις 7 Δεκεμβρίου 2023 το τρίτο εργαστήριο του έργου Active Cities for EU πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Το εργαστήριο διοργανώθηκε από την Ένωση Αστικών Δήμων της Σλοβενίας και ασχολήθηκε με τις συμμετοχικές διαδικασίες στο κέντρο της πόλης και τις πολιτικές αναζωογόνησης.

Ο κύριος σκοπός του εργαστηρίου ήταν να τονίσει τη σημασία της συμμετοχής του κοινού και της εμπλοκής των ενδιαφερομένων στην προετοιμασία και εφαρμογή πολιτικών για την αναζωογόνηση και διαχείριση των αστικών κέντρων και να ενισχύσει την ικανότητα των δημοτικών υπαλλήλων να εφαρμόζουν συμμετοχικές διαδικασίες.

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, οι εταίροι του έργου και οι δημοτικοί εκπρόσωποι παρουσίασαν παραδείγματα πολιτικών αναζωογόνησης και συμμετοχικών διαδικασιών για την κινητικότητα, τους εμπορικούς χώρους και την οικονομία. Ακολούθησε συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, συζήτησαν και εντόπισαν τις προκλήσεις της κάθε συμμετέχουσας πόλης. Αυτές οι προκλήσεις που προσδιορίστηκαν ως οι πιο σημαντικές χρησίμευσαν ως αφετηρίες ή υπο-θέματα για το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν ένα πρακτικό εργαστήριο με τη μέθοδο World Café. Τέσσερα βασικά θέματα εξετάστηκαν σχετικά με τον τρόπο αναζωογόνησης των κέντρων των πόλεων χρησιμοποιώντας συμμετοχικές προσεγγίσεις, συγκεκριμένα (1) ποιότητα ζωής σε ιστορικά κέντρα πόλεων (πεζοί, κίνηση, πάρκινγκ), (2) οικονομία, κενές εμπορικές περιοχές και τουρισμός (υπηρεσίες, δίκτυα ), (3) επικοινωνία (συνεργασία, μάρκετινγκ πόλης / branding), και (4) πολιτισμός και εκδηλώσεις στον δημόσιο χώρο.

Τα συμπεράσματα του εργαστηρίου υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας των πόλεων με διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Οι μεταφορές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής. Οι δημόσιες συγκοινωνίες σε προσιτές τιμές πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να επιτευχθούν πιο ελκυστικά και λιγότερο συμφορημένα αστικά κέντρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ίδιων των κατοίκων των αστικών κέντρων και της οικονομίας. Προτάθηκαν λύσεις όπως προσωρινά μέτρα κλεισίματος δρόμων, όρια ταχύτητας, περιορισμοί στην πρωινή και απογευματινή κυκλοφορία κοντά σε σχολεία ή η εισαγωγή λεωφορείων και η προώθηση της ποδηλασίας στο σχολείο για παιδιά. Το φαινόμενο των αστικών θερμονησίδων (urban heat island) αποτελεί επίσης ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις πόλεις και είναι σημαντικό να εφαρμοστούν μέτρα για την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας των πόλεων.

Όσον αφορά την οικονομία, τους άδειους εμπορικούς χώρους και τον τουρισμό, τα βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν η μείωση του τζίρου στα καταστήματα στα κέντρα των πόλεων , η παρουσία εμπορικών κέντρων στα περίχωρα της πόλης ή ακόμα και κοντά σε παλιά κέντρα των πόλεων, τα οποία συχνά προσελκύουν την προσοχή των καταναλωτών, και η έλλειψη εμπλοκής των ιδιοκτητών ακινήτων στα κέντρα των πόλεων. Οι ενδιαφερόμενοι προσδιόρισαν τα μέτρα επιδότησης ενοικίου για την ενθάρρυνση της ενοικίασης χώρων και της θέσπισης φόρου ακίνητης περιουσίας ως λύσεις. Μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε επίσης στην προσφορά καταστημάτων και καφέ στα κέντρα των πόλεων . Οι πόλεις θα πρέπει να έχουν λόγο στη διαμόρφωση της προσφοράς, κάτι που είναι ευκολότερο σε περιπτώσεις όπου ένα ορισμένο ποσοστό εμπορικών χώρων ανήκει στο δημόσιο.

Εκπρόσωποι από διάφορες χώρες επεσήμαναν τα αυστηρά καθεστώτα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εμπόδιο στην ανάπτυξη των κέντρων των πόλεων, τα οποία συνεπάγονται υψηλότερο κόστος για τους επενδυτές και μεγαλύτερους περιορισμούς στη διάθεση των ακινήτων. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί μια υγιής ισορροπία μεταξύ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο τουρισμός είναι συχνά ένας σημαντικός πόρος που συντηρεί τη ζωή στα κέντρα των πόλεων, αλλά μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θεώρησαν ότι οι πόλεις πρέπει πρωτίστως να ενδιαφέρονται για την ποιότητα ζωής των πολιτών τους και μετά για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ένα ζωντανό κέντρο πόλης σημαίνει περισσότερους επισκέπτες και επομένως περισσότερη οικονομική δραστηριότητα. Επισημάνθηκε ότι οι συμμετοχικές διαδικασίες σε αυτόν τον τομέα δεν αφορούν μόνο την ενημέρωση, αλλά και τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων μερών, π.χ. κάτοικοι και επιχειρήσεις της πόλης, να επηρεάσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Το εργαστήριο διεξήχθη και συντονίστηκε από τη ΜΚΟ IPoP – Institute for Spatial Policies.