Εκδήλωση στην Ισπανία στο πλαίσιο του προγράμματος “Active Cities for EU” με τίτλο «Δημόσιες διαβουλεύσεις, συμμετοχή των νέων και ισότητα» – Δήμος Xativa, Ισπανία 07 Ιουλίου 2023

Η τέταρτη εκδήλωση του προγράμματος Active Cities for EU, στο οποίο ο Δήμος Καλλιθέας είναι συντονιστής εταίρος. διοργανώθηκε από τον Δήμο Xàtiva στην Ισπανία, στις 7 Ιουλίου 2023, με τίτλο: Δημόσιες διαβουλεύσεις, συμμετοχή των νέων και ισότητα. Συμμετείχαν συνολικά 37 άτομα, από 6 χώρες, 29 γυναίκες και 8 άνδρες. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα τμήματα Νεολαίας και τα τμήματα Γυναικών και Ισότητας και ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον δήμαρχο της πόλης, κ. Roger Cerdà i Boluda ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες το έργο της πόλης και τις προσπάθειές της να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού, το Κέντρο Νεολαίας και το Κέντρο Γυναίκας, όπου οι διοργανωτές παρουσίασαν τη δουλειά που γίνεται και πώς ενδυναμώνουν ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες ώστε να είναι ενεργοί πολίτες και να προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματά τους.

Η κ. Angela Lloret, υπεύθυνη για θέματα ισότητας και η κ. Soledat Colomer Belda , υπεύθυνη για θέματα νεολαίας από τον δήμο Xàtiva παρουσίασαν δύο εμβληματικές καμπάνιες που διεξάγει η πόλη από το 2017: η μία ονομάζεται NO ÉS NO (No is No) και η άλλη ESTIMA’M BÉ (Love me well). Η πρώτη εκστρατεία ευαισθητοποιεί τους πολίτες ότι το όχι σημαίνει οχι. Στο πλαίσιο της εκστρατείας , ακτιβιστές και ακτιβιστές επισκέφτηκαν χώρους διασκέδασης, δημόσιους χώρους, ενημέρωσαν επαγγελματίες πώς να εντοπίσουν γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια και μοίρασαν πάνω από 20.000 βραχιόλια με το λογότυπο της εκστρατείας.

Η κ. Βάσω Μαργαρίτη – Αντιδήμαρχος Δημοτικών Προσόδων και αρμόδια για θέματα ισότητας και οικογενειακού προγραμματισμού υπογράμμισε ότι η Καλλιθέα υπέγραψε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ισότητας και δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η Καλλιθέα εισήγαγε διάφορες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εργαστήρια που προάγουν την ισορροπία των φύλων και δημιούργησε συγκεκριμένες υποδομές στη διοίκηση: Γραφείο ισότητας, επιτροπή ισότητας και συμβουλευτική επιτροπή και αυξημένη συνεργασία με υφιστάμενες δομές όπως το συμβουλευτικό κέντρο οικογένειας του δήμου.

Η κ. Raluca Anghel , οικονομική διευθύντρια της Ένωσης Κομητειών της Ρουμανίας (UNCJR) περιέγραψε την πρακτική που ακολουθείται σε σχέση με την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική η οποία είναι σημαντική τα τελευταία 20 χρόνια -αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ με το 48% των Ρουμάνων να θεωρεί ότι ο ρόλος του άνδρα είναι να κερδίζει χρήματα και της γυναίκας να φροντίζει το σπίτι και την οικογένεια -σε σύγκριση με το 26% του μέσου όρου της ΕΕ και λιγότερο από 10% για τις Σκανδιναβικές χώρες. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η κ. Raluca παρουσίασε προτάσεις και συστάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την κατάσταση στη Ρουμανία.

H Αντιδήμαρχος κ. Andrea Varga και η κ. Kamilla Kovács, επικεφαλής του γραφείου εκπροσώπησης της κομητείας Miskolc της Ουγγαρίας, παρουσίασε το πρόγραμμα συμμετοχής της κομητείας που στοχεύει στην αντιμετώπιση του γενικού δημοκρατικού ελλείμματος και στην ανοικοδόμηση των μορφών συνεργασίας μεταξύ πολιτών και τοπικών αρχών. Οι κυρίες Varga και Kovács εξήγησαν βήμα προς βήμα την έννοια της συμμετοχής των πολιτών που περιλαμβάνει εργαστήρια συμμετοχής, συμμετοχικό προϋπολογισμό και συμμετοχικό σχεδιασμό.

Η κ Mojca Kleva Kekuš, Σύμβουλος σε αναπτυξιακά έργα για τον δήμο του Koper της Σλοβενίας, εστίασε στη συμμετοχή των νέων και στις δραστηριότητες που ξεκίνησαν στο Koper ώστε να δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον και φιλόξενο περιβάλλον για τους πολίτες που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέες ικανότητες. δεξιότητες αλλά και δημιουργική σκέψη. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, ο δήμος δημιούργησε 2 κέντρα νεότητας που προσφέρουν ένα μείγμα εργαστηρίων, διαλέξεων, υπαίθριων δραστηριοτήτων, καθοδήγησης και πολλά άλλα. Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι ένας άλλος τρόπος για τη συμμετοχή των πολιτών και τη χρηματοδότηση έργων και υποδομών με βάση τις ανάγκες των νέων.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην ενεργοποίηση των πολιτών αλλά και την ισορροπία που πρέπει να διασφαλιστεί μεταξύ επιθυμιών/αναγκών και ρεαλιστικών δυνατοτήτων/χρηματοδότησης.
Οι εταίροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Xàtiva τον Οκτώβριο, για το πρώτο εργαστήριο του προγράμματος όπου θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί επίσης το εγχειρίδιο συμμετοχής διαβουλεύσεων.

Τον Δήμο Καλλιθέας επίσης εκπροσώπησαν, ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς, ο κ. Νίκος Σκανδαλάκης, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνος θεμάτων Διεθνών Σχέσεων και Αδελφοποιήσεων, η κ. Κατερίνα Παπασπύρου Αν. Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών και η κ. Πέτη Ντάση, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου.