Θέμα: Βιώσιμες-Πράσινες Βιβλιοθήκες (Sustainable-Green Libraries)
Στην Κρεμόνα της Ιταλίας από τις 30 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου 2025 παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Καλλιθέας για να συμμετάσχουν σε συναντήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Sustainabi-LIB-ty, στο οποίο ο Δήμος Καλλιθέας είναι εταίρος. Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στην έδρα της Βιβλιοθήκης του Δήμου της Κρεμόνα.
Στόχοι του προγράμματος είναι αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης, μετατρέποντας τις βιβλιοθήκες ως χώρο δράσης της κοινωνίας των πολιτών και τους βιβλιοθηκονόμους ως φορείς της αλλαγής, προωθώντας τις πρακτικές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κος Stefano Belli Franzini εκπρόσωπος του Δήμου της Κρεμόνα απηύθυνε καλωσόρισμα στους εταίρους κάνοντας παράλληλα σύντομη εισαγωγή στο θέμα. Οι εταίροι προέρχονταν –εκτός από την Ελλάδα- από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Kudowa-Zdrój, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη “Penyo Penev” του Dimitrovgrad και το Δήμο της Κρεμόνα, ως επικεφαλής εταίρος.
Τον Δήμο Καλλιθέας εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος κος Ιωάννης Εμιρζάς, η υπάλληλος του τμήματος Προγραμματισμού & Σχεδιασμού κα Βασιλική Τζουμάκα, Μηχανικός και Project Manager του έργου και η υπάλληλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας «Θοδωρής Ψαλιδόπουλος» κα Καραβασίλη Μαρία. Η αντιπροσωπεία είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους εταίρους, όχι μόνο για τις λεπτομέρειες του έργου, αλλά παρουσιάστηκε η ελληνική δημοτική βιβλιοθήκη, ως χώρος πολιτισμού που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, δίνοντας πρόσβαση σε ένα μεγάλο φάσμα γνώσεων. O Αντιδήμαρχος κος Ιωάννης Εμιρζάς, επεσήμανε τον προσανατολισμό στη συνεχή βελτίωση και τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας «Θοδωρής Ψαλιδόπουλος» με στόχο το μετασχηματισμό της σε μια βιώσιμη πράσινη βιβλιοθήκη.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τον κρίσιμο ρόλο, που οι σύγχρονες δημοτικές βιβλιοθήκες διαδραματίζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και πως οι ίδιες ως φορείς μπορούν να ενθαρρύνουν τους χρήστες τους και ειδικότερα τους νεαρούς ενήλικες και τις γυναίκες να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την τοπική κοινότητα, αλλά και το εφαλτήριο για τη διάχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη κοινωνία, εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις και πρακτικές.
Χρησιμοποιώντας χρηστοκεντρικά εργαλεία, συνεπικουρικά με το οπτικοποιημένο εργαλείο χαρτογράφησης ενσυναίσθησης, οι εκπρόσωποι από όλους τους συμμετέχοντες-εταίρους έλαβαν μέρος σε εργαστήρια τα οποία αποσκοπούσαν στη σκιαγράφηση του δημογραφικού και ψυχογραφικού προφίλ του ιδανικού χρήστη των βιβλιοθηκών, εντοπίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες του και καταγράφοντας τις βαθύτερες σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.
Στο δεύτερο κύκλο συζητήσεων, οι εταίροι συνεργάστηκαν -αφού χωρίστηκαν σε τρεις μεικτές ομάδες εργασίας – ώστε ως συνεντευξιαστές, διαμέσου συγκεκριμένων, ανοιχτού τύπου ερωτήσεων να προσεγγίσουν τον ιδανικό χρήστη που δημιουργήθηκε κατά τα προηγούμενα στάδια.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον τρίτο κύκλο συνομιλιών στο στρογγυλό τραπέζι. Εκεί, συζητήθηκε ο τρόπος δόμησης των συνεντεύξεων, που θα υποβληθούν στην ομάδα-στόχο με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ερωτηματολογίου, το οποίο θα αποτελέσει το μεθοδολογικό εργαλείο, μέσω του οποίου θα συλλεχθούν τα απαραίτητα δεδομένα, που θα οδηγήσουν σε πολύτιμα συμπεράσματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Καλλιθέας δόθηκε η δυνατότητα, ερχόμενη σε επαφή με τους υπόλοιπους εταίρους-συμμετέχοντες, να επιδιώξει τον προγραμματισμό νέων έργων με από κοινού υποβολή καινούργιων αιτημάτων προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε για τους εταίρους του έργου «Sustainabi-LIB-ty» το σημείο εκκίνησης, ώστε να εργαστούν για την υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης με πρωτεργάτες τις δημόσιες-δημοτικές βιβλιοθήκες, ενώ συμφώνησαν ότι προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται ένα ευαισθητοποιημένο, περιβαλλοντικά ανθρώπινο κεφάλαιο ούτως ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη Ευρώπη