ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤO ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ACTIVE CITIES – GREEN CITIES

Θέμα : Βιώσιμος Τουρισμός και ο Ρόλος της Ενεργούς Συμμετοχής των Πολιτών στη Διαμόρφωση Τοπικών Πολιτικών

Στις 9 Απριλίου 2025, η Εθνική Ένωση Νομαρχιακών Συμβουλίων της Ρουμανίας (UNCJR) διοργάνωσε την πρώτη διεθνή συνάντηση του έργου CERV «Πράσινες Πόλεις – Ενεργές Πόλεις» στο Casa Timiș, ένα πρότυπο βιώσιμου τουρισμού. Η εκδήλωση με θέμα τη συμβολή της συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη βιώσιμων τουριστικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο συγκέντρωσε εταίρους του έργου από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Η επίσημη έναρξη του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Διευθυντή της UNCJR, κο Sorin Munteanu, ο οποίος παρουσίασε το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το βιώσιμο τουρισμό, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ρουμανίας για την ανάπτυξη ενός υπεύθυνου και ισορροπημένου τουριστικού τομέα.

Η κα Bianca Moască, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Brașov, παρουσίασε δύο καλές πρακτικές από την Τρανσυλβανία:

  1. Το έργο «Από τις Άλπεις στα Καρπάθια» που στοχεύει στην ενίσχυση διακρατικών μοντέλων διακυβέρνησης για βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών περιοχών.
  2. Την πρωτοβουλία “Via Transilvanica”, μια εθνική διαδρομή που ενισχύει την αγροτική ανάπτυξη, την τοπική συμμετοχή και τον οικοτουρισμό.

Ο ειδικός στον βιώσιμο τουρισμό κος Marian Șerban, από το Casa Timiș, παρουσίασε παραδείγματα επιτυχημένης εφαρμογής πρακτικών βιωσιμότητας, εστιάζοντας στην εμπλοκή της τοπικής κοινότητας. Μεταξύ αυτών: πράσινες στέγες, ηλεκτρικά οχήματα, βιολίμνες, χρήση φωτοβολταϊκών και προώθηση τοπικών προϊόντων.

Ο Αντιδήμαρχος κος Ιωάννης Εμιρζάς συνομίλησε με τους ομολόγους του για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Προγραμματισμού και Σχεδιασμού κα Μαρουσώ Στέλλα συνομίλησε με τα μέλη των αντιπροσωπειών των εταίρων για περαιτέρω συνεργασίες στα Ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ η υπάλληλος του τμήματος Προγραμματισμού & Σχεδιασμού κα Βασιλική Τζουμάκα, Μηχανικός και Project Manager του έργου παρουσίασε το παράδειγμα της καλής πρακτικής της Ελλάδας από τη νήσο Τήλο που διαθέτει ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο με αιολικά και ηλιακά συστήματα σε κλίμακα κοινότητας, αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες και προηγμένη διαχείριση ενέργειας αλλά και ανακηρύχθηκε παγκόσμιος ηγέτης στην ανακύκλωση με το 86% των αποβλήτων του να ανακυκλώνεται.

Οι διεθνείς εταίροι παρουσίασαν επίσης παραδείγματα από τις χώρες τους, όπως:

– Θέρετρο Minthis (Κύπρος)
– Φεστιβάλ συγκομιδής στο Pacsa (Ουγγαρία)
– Vila Galé Braga (Πορτογαλία)
– Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)
– Οι κοινότητες Polinyà de Xúquer, Corbera και Llaurí (Ισπανία)
– «Κήποι της Κομοτηνής» (Ελλάδα)

Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε διαδραστικές εκδηλώσεις στους χώρους του Casa Timiș εντοπίζοντας βιώσιμα χαρακτηριστικά του θέρετρου και ακολούθησε εξερεύνηση του αγροτουριστικού συγκροτήματος.

Το εργαστήριο ανέδειξε τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα παραδείγματα, επιβεβαιώθηκε ότι η συμμετοχή των πολιτών, η αξιοποίηση των τοπικών πόρων και η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας μπορούν να μετατρέψουν τον τουρισμό σε μοχλό υπεύθυνης ανάπτυξης.