Εβδομήντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Δήμος Καλλιθέας, όπως κάθε χρόνο, τίμησε τη Δευτέρα, στο «Μνημείο των Σοβιετικών Μαχητών Πεσόντων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδος 1941-1944» την ηρωική αντίσταση των εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών έναντι των Γερμανών κατακτητών.
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στην ομιλία του τόνισε: «Εδώ στην Καλλιθέα είμαστε περήφανοι γιατί συμβάλαμε και εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, σε αυτόν τον τεράστιο αγώνα.
Η Καλλιθέα υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αντίστασης δίνοντας και αυτή με την σειρά της ένα βαρύ φόρο αίματος. Οι εκδηλώσεις που κάθε χρόνο τελούμε είναι καταρχήν μία οφειλόμενη ευγνωμοσύνη στους νεκρούς μας, στους χιλιάδες Καλλιθεάτες που έδωσαν την ζωή τους στον κοινό αγώνα. Αυτό το μνημείο είναι και μία γέφυρα με το μέλλον. Είναι εδώ για μας θυμίζει ότι ο αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα οφείλει να είναι συνεχής».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey M. Maslov, ο πρέσβης της Αρμενίας Gagik Ghalatchian, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Samir Mammadov, ο γενικός πρόξενος του Ουζμπεκιστάν Olim Kasimov, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του Καζακστάν Rashid Gazizov, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι φορέων και εκατοντάδες δημότες. Στεφάνι και επιστολή απέστειλε και ο πρέσβης της Ουκρανίας Volοdymyr Shkurov.
Αμέσως μετά, στην πλατεία Δαβάκη, το «Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο», πραγματοποίησε με τη στήριξη του Δήμου Καλλιθέας, εορταστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα ονόματα εκατοντάδων Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς υπηρετούσαν στον σοβιετικό στρατό.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η στρατιωτική μπάντα της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδος ενώ στο Παμποντιακό Ηρώο και στο άγαλμα του συνταγματάρχη Δαβάκη κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, τον επίτιμο πρόεδρο του Παμποντιακού Συλλόγου «Αργώ» και Αντιδήμαρχο Χρ. Σοφιανίδη, από τον πρόεδρο του Ρωσικού πολιτιστικού και επιστημονικού Κέντρου Αλέξανδρο Χομένκο και την εκπροσώπου του Συνδέσμου των Ρώσων συμπατριωτών στην Ελλάδα, Ευγενία Κριτσέφσκαγια.